Tüm Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu genel eczane denetimlerine devam ettiğinden dolayı,
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin, T.E.B. üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin 2009 protokolüne göre dikkat etmesi gereken hususlar, meslektaşlarımızın zarar görmemesi açısından aşağıda sıralanmış olup, konuya özen göstermeniz önemle rica olunur.
1---6.3.2. Eczanede yapılan denetimlerde, eczacı, eczane çalışanları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler hariç, bu protokol kapsamındaki kişilere ve TEB ile ilaç hizmeti sunumuna yönelik olarak protokol imzalamış diğer kurum mensuplarına ait sağlık karneleri ve/veya sağlık raporu (aslı veya fotokopisi) bulundurulduğunun tespiti halinde 250 TL cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde 250 TL cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 2 (iki) ay süre ile sözleşme yapılmaz. Ancak eczanede bulunan karne veya sağlık raporu sayısının (aslı veya fotokopisi) 10 (on) un üzerinde olması halinde uyarı yapılmaksızın sözleşme feshedilir ve 3 ay süreyle sözleşme yapılmaz.
2---6.3.3. Eczanenin Kuruma fatura ettiği reçetelerde bulunması gereken ve reçete muhteviyatı ilaçların reçete sahibine yada yakınına teslim edildiğine ilişkin imzanın, reçete sahibine veya ilaçların teslim edildiği yakınına ait olmadığının tespit edilmesi halinde, reçete bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde reçete bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
3---6.3.7.Eczanede yapılan incelemeler sonucunda reçete karşılığı bulunmayan ve/veya kime ait olduğu ispatlanamayan ve bedeli en fazla 1000 TL olan, ilaç kupürlerinin veya kupürü kesilmiş ilaçların bulunması durumunda, yazılı uyarı yapılır. Belirtilen bedelin üstünde kupür veya kupürü kesilmiş ilaç tespit edilmesi halinde kupür bedelinin/kupürü kesilmiş ilaç bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 ay süreyle sözleşme yapılmaz.
Bu fiilin/fiillerin tekrarı halinde kupür bedelinin/kupürü kesilmiş ilaç bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanır ve sözleşme feshedilerek 1 (bir) yıl süreyle sözleşme yapılmaz.
Maddeye ilişkin yapılan tespitlerde hastanın adı soyadı, adresi, varsa tel bilgilerinin bulunmaması ya da doğru olmadığının Kurum tarafından belirlenmesi halinde Kurum tarafından işlem yapılır. (YAPILAN REVİZYON İLE DEĞİŞTİRİLMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
4---6.3.9. Reçetede yazılı ilaç yerine farmasötik eşdeğer olmayan ilaç verilmesi durumunda, yanlış verilen ilaç bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, tekrarı halinde ilaç bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 3 ay süre ile sözleşme yapılmaz.
Bu maddenin uygulanmasında reçetenin karşılandığı tarihte kurum provizyon sistemindeki eşdeğer tablosu dikkate alınacak, bu tabloya uygun karşılanan ilaçlar için bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.
Daha önce eşdeğer tablosunda yer aldığı halde bu madde kapsamında yapılmış olan yazılı uyarılar yapılmamış kabul edilecektir.(YAPILAN REVİZYON İLE EKLENMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
AÇIKLAMA: Farmasötik eşdeğer olmayan ilaçlar konusunda eczacılarımızın şu konulara dikkat etmesi önemlidir. Bir ilacın tablet formu yazıldıysa, yerine krem vb gibi başka formu verilemez. Bir ilacın sade formu yazıldıysa, yerine “plus veya benzeri tuz içeren formları verilemez. (örn.tansiyon ilaçlarında sade form ve diüretik içeren formlar birbirinin yerine eşdeğer kabul edilemez.) Yine bir reçetede ilacın yazılı olan ml ve tablet sayısı yerine (Örn.70ml, 20 tb gibi) daha az miktarlarda olan formu (örn.40ml.10tb gibi) VERİLEBİLİR. Ancak reçetede yazılı ilacın mg’ından daha düşük dozda olan formu VERİLEMEZ. (Örn. 1gr tb yerine 625 mg. tb veya 30 mg. tb yerine 15mg tab. vb VERİLEMEZ.) Bölgemizde özellikle Lansoprozol grubu ilaçlarda bu tarz hatalar yapıldığı 30 mg. lık formları yazılınca 15mg lık formunun verildiği yada bu ilaçların yanına mg belirtilmeden reçete edildiğinde 15 mg lık verilmesi gerekirken, 30 mg. lık dozunun verildiği, bu yüzdende eczacılarımıza uyarılar gönderildiği, konuya ikinci tekrarı halinde sözleşme feshine neden olacağı kurum tarafından belirtilmiştir. Özellikle bu konuyu meslektaşlarımızın dikkat göstermesi çok önemlidir.
5---6.3.10. Hasta veya hasta yakınına teslim edilmeyen ilaçlara ait fiyat kupürlerinin yer aldığı reçetelerin Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde kupür bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır. Tekrarı halinde ilaç bedelinin 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz. (Kurum tarafından yapılacak soruşturma neticesinde hastaya teslim edilmek üzere eczanede bekletildiği saptanan ilaçlar hariçtir).
AÇIKLAMA: Eczacılarımız son dönemlerde SGK tarafından yapılan kontrollerde bu madde ile ilgili sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların yaşanmaması için hastalarımızın reçetelerinde eksik olan ilaçlarını, sonradan hastaya teslim edilmek üzere depodan tedarik ettikten sonra eczanemizde küpürlerini kesmeden ilgili reçete ile beraber bulundurmamız ve bu şekildeki reçetelerimizin en fazla fatura kesme dönemine kadar elimizde tutup, (hastaya haber verildiği halde yinede bu ilaçlar alınmamış dahi olsa), ilaçlar hasta tarafından alınmadıysa, reçetenin provizyon sistemine verilen kutu adetleri kadar girilerek faturalandırılması gerekmektedir. Kurum denetimlerinde eğer eczanede faturalandırma dönemi öncesi hastaya ait olduğu belgelenen küpürü kesik ilaçlar varsa, bu reçetelerin bedeli kurumdan talep edildiği için 6.3.10 maddesi uyarınca , kurum eczacı hakkında işlem başlatır. Raporlu hastalara ait reçetelerde eksik olan ilaçların eczanede bulunması halinde ise, eğer bu ilaçlar hastanın tedavisinin devamı süresi içindeki reçeteye aitse, bu ilaçlar denetimde görevli kurum eczacısı tarafından tutanakla “sahibi belli küpürü kesik ilaç” ibaresi ile alınır. SGK hasta adı ve adresi belli olan bu ilaçların sahiplerine veya yakınlarına ulaşarak gerekli incelemeyi yapar ve lüzüm halinde ilaçları sahibine teslim eder. Böyle durumlarda eczacıya herhangi bir cezai şart uygulanmaz. Bu konuda eczacılarımızın çok sıkıntı yaşadıkları göz önüne alınarak özellikle bu madde konusunda titiz davranmaları çok önemlidir.
6---6.3.21. Herhangi bir dönemde muvazaalı olarak eczane işlettiği tespit edilen eczacı ile bir daha sözleşme yapılmaz. Sözleşme yapılmış ise fesh edilir ve bir daha sözleşme yapılmaz. (YAPILAN REVİZYON İLE DEĞİŞTİRİLMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
7---6.3.22. Eczacı tarafından, eczanenin unvanının ve/veya mesul müdürünün değişmesi halinde unvanın değiştiği ve/veya mesul müdürün ayrıldığı gün yazılı olarak Kuruma bildirilir ve Kurum tarafından bu tarih itibariyle reçete girişi durdurulur mesul müdürün sözleşme yapmaya engel halinin olmaması halinde sözleşme devam eder ve reçete girişi açılır, aksi halde sözleşme feshedilir.
8---6.3.23. Eczanenin unvanının veya sahip ve mesul müdürünün değişmemesi şartıyla aynı il sınırları içindeki nakil veya adres değişikliğinin, ruhsat fotokopisinin de eklenerek dilekçe ile değişikliğin gerçekleştiği günden itibaren 15 (onbeş) iş günü içerisinde Kuruma bildirilmesi halinde yeni bir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Bu şekildeki nakil veya adres değişikliğinin süresinde bildirilmemesi halinde gecikilen her gün için eczacı tarafından 100 TL ödenir. Ödenecek cezai şart 1000 TLyi geçemez.
6.3.23. Eczanenin unvanının ve sahip ve mesul müdürünün değişmemesi şartıyla aynı il sınırları içindeki nakil veya adres değişikliği, ruhsat fotokopisinin de eklenerek dilekçe ile değişikliğin gerçekleştiği günden itibaren 15 (onbeş) iş günü içerisinde Kuruma bildirilir. Kuruma bildirmesi halinde yeni bir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Bu şekildeki nakil veya adres değişikliğinin süresinde bildirilmemesi halinde gecikilen her gün için eczacı tarafından 100 YTL ödenir. Ödenecek cezai şart 1000 YTLyi geçemez. (YAPILAN REVİZYON İLE DEĞİŞTİRİLMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
9---6.7. Fiilin/fiillerin tekrar olup olmadığının tespitinde, tebligat tarihleri esas alınır, fiilin/fiillerin işlendiği tarihten geriye doğru Kurumla sözleşmeli olduğu süreler dikkate alınarak son 1 (bir) yıla bakılır.
Uyarının eczacıya tebliğ edildiği tarihten sonraki 1 yıl içerisinde karşılanarak kuruma fatura edilmiş olan reçetelerde, aynı fiilin tekrar işlendiğinin tespiti halinde fesih işleminin gereği uygulanır. (YAPILAN REVİZYON İLE EKLENMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
6.15. Bu protokolün yürürlük tarihinden önce herhangi bir nedenle Kurumca veya Kuruma devredilen kurumlarca sözleşmesi feshedilen eczacının yazılı talebi halinde; Kurumca tespit edilen ve sözleşmesinin feshedilmesine neden olan fiil/fiiller için bu protokolün (5) ve (6) numaralı maddelerinde yer alan hükümler uygulanır.
Bu protokolün yürürlük tarihinden önce (6.3) numaralı maddede sayılan fiillerden dolayı sözleşmesi feshedilen eczanelerin yazılı talebi üzerine, bu protokoldeki cezai şart ve fesih hükümleri uygulanır. Ancak eczanenin feshine ilişkin fiil için; bu protokol hükümlerinde eczacının yazılı olarak uyarılması ve/veya “tekrarı halinde” yeni bir yaptırım belirtilmiş ise, bu protokolün yürürlük tarihinden önce yapılmış fesih işlemi “yazılı olarak uyarı” ve/veya fesih işlemine esas fiil ise tekrara dayalı yaptırımlar için ilk fiil olarak kabul edilir.
Kurum veya Kuruma devredilen kurumlar aleyhine feshe ilişkin dava açan eczacı;
Devam eden hukuk davası varsa davasından feragat etmek ve feragat nedeniyle mahkeme tarafından reddedilen davaya ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararını Kuruma ibraz etmek şartıyla bu maddenin birinci fıkrasında yer alan hükümden yararlanır.
Davasından feragat edecek eczacının yazılı talebi halinde, birinci fıkrada yer alan hükmün uygulanması nedeniyle daha önce fesih nedeni olan fiil/fiiller için bu protokolün (5) ve (6) numaralı maddelerine göre hesaplanacak cezai şart ve uyarı ya da sözleşme yapılmayacak süre yazılı olarak eczacıya bildirilir. (YAPILAN REVİZYON İLE EKLENMİŞ, 23.06.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.)
Bu madde hükmü uygulanırken daha önce Kuruma devredilen kurumlar ile yapılan protokoller gereği sözleşmesi feshedilen eczacı için, fesih tarihinden itibaren geçen süre bu protokol hükümlerine göre sözleşme yapılmayacak süreden düşülür.
11.Kurumla yapılan görüşmede protokolde dikkat edilecek bu husuların dışında ayrıca şu konulara dikkat edilmesi istenmektedir:
*18 yaş altı reçetelerinin mutlaka provizyona girilerek verilmesi, TC kimlik no’sundan hasta bilgileri çıkmıyorsa hastanın SGK İl Müdürlüğü’ne gönderilmesi, bu şekilde provizyon onayı alınamayan 18 yaşaltı reçetelerine manuel fatura kesilmemesi, 18 yaş altında provizyon onayı alınan reçeteler de nüfüs cüzdanı fotokopisi zorunluluğu olmadığı tarafımıza iletilmiştir.
*SGK’na ait reçetede hastanın adı-soyadı ile ilgili yazım hatası varsa, yani hastanın reçete ve kimlik bilgilerindeki ad-soyad ‘da farklılık varsa, bu hastaların nüfüs cüzdanı fotokopileri reçete ekinde sunulmalıdır ve hastanın en kısa sürede SGK İl Müdürlüğü’ne giderek bilgilerini düzelttirme konusunda yönlendirilmeldir.
*Eczanelerimizde çalışan elemanlarımızın, sigortalı çalışan prim belgelerinin mutlaka her ayın 24’üne kadar eczanelerimize asılması, (Örn.24 Ekim 2009 tarihine kadar, Eylül ayı sigortalı çalışan prim belgelerinin asılması gibi) bu konu ile ilgili eczanelerimize ceza gelmemesi için dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.
*Yurtdışı sigortalılarına ait reçetelerin incelemesi yapıldıktan sonra, müstehaklığını sorgulamak için İl Müdürlüğü’ne gönderildiğinden ve ödemeleri İl Müdürlüğü tarafından yapıldığından, bu reçetelerin, reçetenin müstehaklık belgesinin ve deneme çıktısının birer fotokopisinin SGK’na teslim edilirken reçete asıllarıyla beraber verilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
*Eczanelerimizde her türlü rapor fotokopisi bulundurmamız protokol hükümlerine aykırı olduğundan, diyabet hastalarımızın şeker ölçüm çubuklarının raporlarının hastalara şeker olçüm aleti verilmesi amacıylada olsa, hiçbir şekilde eczanemizde bulundurulmaması meslektaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardandır.
Eczacılarımızın kurum denetimlerinde bir sorun yaşamaması için yukarıda belirtilen maddelere dikkat etmeleri önemle rica olunur.
9.BÖLGE
ESKİŞEHİR ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU